Hollandes försprång krymper

Kampanjen inför det franska presidentvalet i morgon har varit häftig, präglad av Nicolas Sarkozys krampaktiwga försök att få stöd från extremhögern. François Hollandes seger verkar trolig, om än marginalen har krympt.

Ingendera kandidaten kommer att få en lätt match efter valet. Då får de lov att ta itu med den ekonomiska krisen. Måste Frankrike följa i Spaniens fotspår?
Den enda direkta debatten mellan Nicolas Sarkozy och François Hollande hölls onsdag kväll. Sarkozy hade satsat stort på debatten, för att avslöja  sin ”oerfarne” utmanare. En match mellan Asterix och Babar, som någon skämtare uttryckte sig.
Men Hollande visade sig mindre vag än väntat, ganska aggressiv och säker på sin blivande roll. Otaliga gånger upprepade han ”Moi, président de la république.” Han lyckades föra in samtalet på ett uselt bokslut för Sarkozy och på sina egna nya projekt. Hollande presenterade sig som en president för rättvisa, sysselsättning och tillväxt.

Nicolas Sakozy, nu ytterligt lugn och dämpad, fick in poänger genom att påpeka att Hollandes program knappast alls behandlar den ekonomiska krisen eller hur reformerna skall finansieras. Om immigrationen uttryckte sig Hollande också dunkelt, men lovade en folkomröstning om rösträtt för invandrarna, ett verkligt tvistefrö. 
På slutrakan inför valet har Nicolas Sarkozy slängt alla förbehåll överbord och satsat på att locka till sig Nationella Frontens (FN) röster. Det har mycket handlat om halverad immigration, nationella gränser och  identitet. Det vore fel att inte beakta protesten från FN:s väjare, säger Sarkozy. FN är ett lagligt parti och därför en del av republiken. Under Jacques Chiracs presidentperiod var gränsen mellan höger och extremhöger klar. Om samarbete förekom lokalt hände de det att politiker uteslöts ur regeringspartiet om de kompromissat med FN.
Med ökande arbetslöshet, väldig bostadsbrist och minskande service över lag, har ilskan mot invandrare och  mot EU nu lett till massivt stöd för Marine Le Pen. Den förre premiärministern Dominique de Villepin skräder inte orden: – Det franska folket har blivit gisslan hos Nationella Frontens sex miljoner väljare, säger han.
Marine Le Pen ämnar rösta blankt. Hälften av hennes väljare väntas välja Sarkozy, men det viktigaste för många är att fälla honom. Endel röstar Hollande för att spränga högern. Ytterhögern räknar med stora vinster i parlamentsvalet den 10 och 17 juni. Partiet har nu inga deputeraden och har bara en gång haft flera, det var l986 med proportionellt valsystem.

Den första maj i år var det inte bara fackföreningarna som ordnade marscher och massmöten.
Nationella Fronten har också valt första maj till sin  högtidsdag. Då firar man Jeanne d’Arc, patriot, helgon och krigare. Men också Nicolas Sarkozy firade i år första maj, för att utmana facket.
Han lät ordna en väldig massamling vid foten av Eiffeltornet, ”den verkliga festen för att hedra arbetet”. En felsägning tidigare i veckan ledde till revoltstämning bland fackfolket. Sarkozy hade talat om ”det verkliga arbetets fest”, senare korrigerat.  Vilket arbete är mindre värt?
Ledaren för den största fackföreningen CGT, Bernard Thibault, har uppmanat anhängarna att rösta på François Hollande. En skandal att facket griper till politik, enligt Sarkozy. Fackföreningarna hör  till de besvärliga ”mellanhänder” som Sarkozy ständigt har bekämpat.
Valkampanjen har också betytt häpnadsväckande stinkbomber. Internetsajten Mediapart har avslöjat att Nicolas Sarkozys presidentkampanj 2007 bland annat skulle ha finansierats av Khaddafi, med 50 miljoner euro. Sarkozy har väckt åtal. Tidningen Les Inrockuptibles påminner om kohandel mellan Frankrike och Libyen innnan Khaddafi 2007 lät fängslade bulgariska sjuksköterskor få sin frihet, att Paris lovat både vapen och ett kärnkraftverk (som aldrig levererats).
Socialisterna får fortfarande lida av fenomenet Dominique Strauss-Kahn. Nu dök mannen upp på en födelsedagsbjudning för socialistbossen Julien Dray på en bar på den parisiska forna bordellgatan rue Saint-Denis. Till saken hör att de främsta bland Hollandes kampanjansvariga också var bjudna. Veterligen lämnade bara Ségolène Royal snabbt krogen när Strauss-Kahn anlände.
Londontidningen The Guardian har recenserat en ny bok om Strauss-Kahn där han förnyar anklagelserna om en komplott. François Hollande kommenterar med att Strauss-Kahn har lämnat politiken, han bör inte längre ta del i den. Men skuggan finns kvar.

Den europeiska ekonomiska krisen och EU över huvud har äntligen tagits upp i  debatterna.
Jordbruksministern Bruno Le Maire, övertygad europé, säger i dag att Europa har blivit ett problem för den övriga världen och för sig själv. Inte bara penningkris utan också växande extremism och främlingsfientlighet i de flesta europeiska länder. Om EU inte görs om helt så kommer EU att köras rakt mot väggen.
I tv-duellen fick François Hollande poäng i Europafrågan. Han ämnar inte ratificera den nya stabilitetspakten utan ett tillägg för tillväxt och sysselsättning  Den europeiska centralbanken ECB bör aktivt delta till uppsvinget genom styrräntan och direkta lån (inte genom andra banker) för framtidsprojekt. Euroobligationer måste lanseras. Strukturfonderna bör utnyttjas till fullo. De nationella parlamentens roll i beslutsfattandet bör stärkas.
Att inte ratificera stabilitetsavtalet betyder att eurokrisen börjar på nytt, säger Sarkozy. Alla talar däremot nu för tillväxtkrav, till och med den europeiska centralbankschefen Mario Draghi.

Sarkozy har naturligtvis rätt när han påpekar att EU fungerar genom kompromisser, något som Hollande kanske inte till fullo har noterat. Sarkozy är förresten, i likhet med Angela Merkel, en definitiv motståndare till euroobligationer. Vem skulle då solidariskt betala för alla EU:länders skulder? Frankrike och Tyskland naturligtvis, säger Sarkozy.
Beträffande Schengenavtalet kräver båda kandidaterna striktare regler. Båda talar för gränser, både inom handel och  invandring.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi eller Hufvudstadsbladet.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett KSF Media-konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Redigera ditt KSF Media-konto. Välj Ändra dina uppgifter. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. När du är inloggad på hbl.fi syns alla dina kommentarer under denna signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.