PÅ JAKT EFTER SANN KÄRLEK. I filmen ställer Wille Hyvönen bland annat frågan om huruvida det spelar någon roll hur andra ser på den egna kärleksrelationen. Foto: Leif Weckström.

När gudfar reste till Thailand

Wille Hyvönen har gjort en film om sin gudfar Seppo, en av många finländska män som sökt kärleken i Thailand. Berättelsen kom att handla mer om Wille själv och hans fördomar kring andras relationer.

När filmstudenten Wille Hyvönens gudfar Seppo – till vardags kötthandlare i Varkaus i mellersta Finland – för några år sedan skulle åka till Thailand för att möta sin blivande fru Pin vred det till i magen på Hyvönen.

– Jag kände irritation och hat mot män som han, som åker till södern för att hitta sig en hemmafru. Hur kan man till exempel kommunicera med någon som knappt talar samma språk? Samtidigt var jag rädd för att förhållandet skulle bygga på ett ömsesidigt utnyttjande där Seppo får sex mot att Pin får pengar.

Eftersom Seppo redan en gång tidigare genomgått en skilsmässa med en tidigare thailändsk fru var Wille oroad över att hans gudfar skulle bli besviken igen. Så han bestämde sig för att följa med till Buriram i ­östra Thailand för att se och ifrågasätta hur parets relation utvecklades.

– Ämnet både skrämde och lockade mig. Äktenskap mellan finländska män och thailändska kvinnor är något många känner till och har starka åsikter om.

Filmen blir framför allt en berättelse om Wille själv och hur han möter sina egna fördomar. I början misstänker han till exempel att Pin egentligen är prostituerad och vid ett tillfälle stjäl han Seppos plånbok för att på så sätt tvinga paret att leva utan finländska pengar. Ju längre ­tiden går desto tydligare blir det ändå att perspektivförändringen sker hos Wille snarare än hos Seppo och Pin.

profil
Wille Hyvönen
 • Ålder: 25.
 • Utbildning: Filmregi vid Aalto-universitetet.
 • Från: Lahtis, bor i dag i Helsingfors tillsammans med sin flickvän.
 • Aktuell med: Dokumentären Min gudfar, hans thaibrud och jag.

– När jag insåg att jag betett mig kränkande mot dem var jag tvungen att ifrågasätta mina egna föreställningar om ett jämställt förhållande – fråga mig själv vem jag är att döma någon annans kärlek.

Står varandra nära
När vi träffas har dokumentären Min gudfar, hans thaibrud och jag just haft premiär i Seppos hemstad Varkaus. Rektionerna har varit genomgående positiva, inte minst då allihop öppet vågar berätta om sina känslor. När Wille i filmen frågar Seppo hur han kan veta att kärleken är äkta får han svaret att Seppo nog har både hjärna och känslor. Varken Pin eller Seppo hade något emot att Wille och hans kamera följde dem överallt.

– Tvärtom, Seppo och jag har alltid stått varandra nära. Både han och Pin är dessutom måna om att fungera som föregångare, stå upp för sin kärlek.

Även om filmen inte kan gälla för alla par menar Hyvönen att den tar itu med vardagsrasismen som finns inom var och en av oss. Han beklagar att det mest är tragiska historier som får medialt utrymme vilket leder till att många tror att alla makar är olyckliga.

– Vi tänker alltför ofta slentrianmässigt att vi är vidsynta och toleranta. Men jag har pratat med upp­emot tusen personer: ingen står helt utan fördomar när det kommer till den här typen av äktenskap. Om man jämför med till exempel familjevåldet i Finland, är det få som går omkring och tänker att varje man på gatan slår – också trots att statistiken skrämmer.

Hyvönen säger att speciellt Pin hoppas att filmen också kan visas i Thailand eftersom vanföreställningar om de västerländska männen är allmänna även där.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.