Sann kärlek? Regissören Wille Hyvönen försöker testa sin gudfar Seppos och thailändaren Pins kärlek.

Filmrecension: Allianser som alla tvivlar på

Min gudfar, hans thaibrud och jag ★★★
Manus och regi: Wille Hyvönen

Dokumentär

Foto:  Jarmo ­Kiuru.  Dramaturgi:  John Webster.
 

Regissören Wille Hyvönen fungerar även som skeptisk resonör i sin första långa dokumentär Min gudfar, hans thaibrud och jag (Kummisetäni thaimorsian). Framför kameran spelar han nämligen Thomas tvivlarens roll och kritiserar rätt så öppenhjärtigt sin gudfar Seppo som står i beråd att gifta sig med en thailändsk kvinna. Seppo är en duktig och driftig kötthandlare i Varkaus där även hans exhustru och son jobbar. Hans nya brud Pin är en ensamförsörjande tvåbarnsmamma.

Wille tror inte på äkta känslor i dylika allianser mellan västerländska män och thailändska kvinnor utan ser dem som ett ömsesidigt utnyttjande vars morot är erotik åt den ena parten och materiell trygghet åt den andra. Han ser dem helt enkelt som en förtäckt form av prosti­tution.

Seppo medger att många anser som Wille men hävdar ändå att han har fel i detta fall. Därför tar han med Wille på en månads resa till Thailand för att träffa Pin. Med på resan följer filmteamet.

Med sina provocerande frågor och små trick gör Wille allt för att finna pudelns kärna. Innan han slutligen är tvungen att medge att han hade fel i sitt tvivel. Filmen är en flärdfri men sist och slutligen vinnande dokumentär som naturligtvis vill sticka hål på fördomar och lättvindiga generaliseringar.

Även om det är fritt fram för åskådaren att bestämma vad som är äkta och mindre äkta. Eller att tvivla på ärligheten i dokumentärens disposition. Samtidigt som man lite impertinent kunde inflika att bygger nu inte många rent västerländska äktenskap fortfarande på mefistofeliska pakter i någon form?

Äktenskap i den rena kärlekens tecken är ett ganska modernt påfund.

Kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, Hufvudstadsbladet eller Hbl+.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett KSF Media-konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Redigera ditt KSF Media-konto. Välj Ändra dina uppgifter. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. När du är inloggad på hbl.fi syns alla dina kommentarer under denna signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.