Inte så jämnt, inte så gemytligt

Trots överraskande stor skillnad mellan Haglund och Henriksson är inget säkert förrän partidagen röstat om SFP:s nya ordförande.

Den rundringning som Hufvudstadsbladet har gjort bland SFP:s partidagsdelegater om vem de stöder i ordförandevalet visar ett resultat som är ojämnare än diskussionerna hittills har låtit förstå. Carl Haglund har ett klart större stöd än Anna-Maja Henriksson, också om de osäkra eller hemlighetsfulla beaktas. Förväntningen att kandidaterna har ett ungefär lika stort understöd gör att överraskningen blir större när det visar sig finnas skillnader.

Inom SFP måste den regionala aspekten alltid beaktas. Den här gången är konstellationen i alla fall lite annorlunda eftersom Haglund verkar ha ett starkt stöd i Helsingfors, Nyland och Åboland. Österbotten är den klart största kretsen inom SFP med flest delegater på partidagen. Om Haglund verkligen har ett så stort stöd i de övriga kretsarna som rundringningen antyder samtidigt som många österbottniska delegater ännu är osäkra, eller inte vill uppge att de stöder Haglund, så är det inte de österbottniska delegaterna som avgör valet.

Svenska kvinnoförbundet stöder Henriksson och Svensk Ungdom stöder Haglund. Ungdomarna verkar rätt mangrant ställa sig bakom Haglund, medan några av kvinnoförbundets delegater inte uppger vem de stöder.

Ordförandekandidaterna har mötts i dueller på vissa orter men tre dueller återstår ännu före partidagen. Flera delegater vill inte bestämma sig förrän de har sett kandidaterna debattera med varandra. Intrycket av debatterna hittills är att Anna-Maja Henriksson har vunnit på att få visa upp sig. Hon är inte så välkänd i södra Finland och bilden av henne som humorlös duktig flicka har krackelerat då folk sett henne i aktion. Å andra sidan har Carl Haglunds förändringsambition visavi SFP:s partiarbete blivit klar och tydlig i debatterna. Han är också välkänd på fältet eftersom han har lett den så kallade Kasnäsprocessen. Däremot har båda kandidaterna varit väldigt försiktiga då det har gällt att profilera sig mot varandra i sakfrågor och det är synd. Eftersom det finns åtminstone nyansskillnader skulle det vara viktigt att de kommer fram. I stället har det några gånger hänt att kandidaterna snabbt har omformat sin åsikt så att den ska motsvara medtävlarens.

Ju längre ordförandekampen lider desto hårdare blir nyporna och det är svårt eller rentav omöjligt att nu kalla den gemytlig. Det är givetvis inte enbart medierna som ringer runt bland delegaterna och i båda lägren noterar man övertramp av motståndarens lag. Alla tycks i alla fall vara överens om att ordförandevalet inte på långt när är eller kommer att bli lika upprivande som då Astrid Thors utmanade Jan-Erik Enestam 2002. Det tog år innan såren som uppstod i den kampen läktes.

Trots att Carl Haglund nu verkar ha ett försprång bland partidagsdelegaterna kan han och hans stödtrupper inte ropa hoj och de aktar sig också för att ge intryck av att vara högmodiga. Det är förstås klokt. Många partidagsdelegater är genuint osäkra, och en del kan också ändra åsikt under de veckor som återstår. Alla avdelningar som har rätt att utse partidagsdelegater har heller inte ännu gjort det.

Anna-Maja Henriksson startade sin kampanj bra och kan ännu göra en bra slutspurt. Carl Haglund är van att föra kampanj och nätverka. Han har utpekats och också positionerat sig själv som en framtida partiordförande. I bakgrunden har han av allt att döma stöd av många inflytelserika SFP:are.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi eller Hufvudstadsbladet.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett KSF Media-konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Redigera ditt KSF Media-konto. Välj Ändra dina uppgifter. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. När du är inloggad på hbl.fi syns alla dina kommentarer under denna signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.