Finland och Sverige talar i kors

Sverige talar om Norden, Finland bara om Sverige.

Visst är det frestande. Ett brödraskap mellan alla de nordiska länderna inom det militära. En gemensam nordisk värdegrund är en av motiveringarna som Sveriges utrikesminister Carl Bildt och försvarsministern Karin Enström tar upp. Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att Finland är redo att hjälpa Sverige, också militärt. Trots att försvarssamarbetsorganet Nordefco omfattar alla nordiska länder.
Av den opinionsundersökning som Hbl nyligen lät göra framgick att det är mot sina nordiska grannar finländarna sneglar när de räknar med hjälp. Svaret på frågan om finländsk medverkan i luftövervakningen över Island blev däremot nej.
Det skvallrar om att det för Finlands del är lite si och så beställt med solidariteten på ett allnordiskt plan.
Det gäller att vara noga med detaljerna. Sverige talar om hela Norden, Finland om enbart Finland och Sverige. Haglund nämnde ingenting om att Finland är redo att ge till exempel också grannlandet Norge i norr militär hjälp. En sådan situation är i praktiken närmast hypotetisk, men rent principiellt av betydelse om man talar om Norden.
Få kommer kanske att tänka på att också Natoländerna har en beröringsskräck med Finland och Sverige. Det fanns en irritation redan på 1990-talet då EU ville ha tillgång till Natos kapacitet i krishantering.
Risken finns för att Finland och Sverige i allt högre grad ses som länder som åker snålskjuts med Nato genom ständiga specialavtal . Om det är så, kan det mycket väl hända att det inte går att sitta grensle över staketet så länge till.
Att blunda medan man sitter där och balanserar kan leda till att fallet blir hårt, oberoende av på vilken sida om staketet man trillar ner.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.